Температурата в Пловдив на сянка в този час е 41 градуса, а на слънце над 50. По стечение на обстоятелствата 12 хиляди души присъстват на Гребната база, за да се повеселят във втората вечер на фестивала „Hills of Rock 2017“.

За неверниците ще си позволим да илюстрираме температурните реалности под тепетата, които ви очакват, със следния анекдот:

Пловдивско семейство слязло в ада. Дяволът ги гледа изумен.

- "Ние сме от Пловдив, дойдохме да се охладим".

За да си изкарате приятно, първо се налага да оцелеете, пише PlovdivTime.bg Отречете се от илюзията, че сенките на дърветата и тревичките в парка край Гребната база биха могли да ви донесат и късче прохлада. Ще изпитате на гърба си всяко градусче от зноя под тепетата.

Разбира се, най-просто е да се съблечете голи и да скочите в канала. Но, първо, това ще разруши непоправимо вашия рокаджийски стайлинг и имидж, и второ, къпането там е строго забранено. В случай, че не умеете да плувате, трябва да сте с ясното съзнание, че дълбочината е 3 метра. Носи се слух, че вътре живеели хищни риби.

Позволяваме си и да предупредим предварително общинските власти и службата за водно спасяване да бдят денонощно на Гребния канал за прегрели меломани, решили да се охладят. Другият вариант да се изкъпете е Марица, но пък наблизо е разположена вододайната зона, която строго се охранява. Затова и опциите за охлаждане в публичните водни площи си остават Пеещите фонтани, но те са далеч от мястото на провеждане на фестивала. Където и да сте, се запасете с индустриални количества вода за пиене и пръскане.

Концертите на „Hills of Rock“ започват в 17,30 часа, което означава, че по това време слънцето безмилостно ще пече.  (Хедлайн участията на Epica, Evanescence, Three Days Grace и Guano Apes стартират след 21 часа, когато топлината пак ще бъде трудно поносима).

Този съвет звучи бабешки, но задължително си носете капа. Неудобно е за онези, които искат да веят коси, но пък ще ви спаси от слънчев удар, който ви е гарантиран в противен случай. Веенето на коси го отложете за наближаването на залеза.

Дрехите с черен цвят, присъщ на рок-културата, изобщо не са препоръчителни. Навремето в училище ни учеха, че черният цвят поглъща до най-голяма степен слънчевата светлина, и съответно я превръща в топлина. За съжаление не се оказа фейк нюз, чиста истина е. Съответно най-малко слънчева светлина абсорбира белият цвят. Затова, ако това не противоречи на музикалните и религиозните ви убеждения, облечете нещо светло. По същата причина, не се препоръчват и черните панталони.  

Обуването на кубинки и други тежки обувки, още една запазена марка на рокаджиите, също следва да се избягва. На секундата краката ви ще се сварят в собствен сос, независимо колко скъпи и проветриви кубински сте убедени, че притежавате. Не е сполучлива идея също да прекалявате с едрите железни бижута като гривни, вериги, гердани, обеци  , пиърсинг и други. Металът също има свойството да се нагрява до безбожни температури в този пек.  

Още един съвет от раклата на баба – внимавайте с употребата на силно и слабоалкохолни напитки, както и с тяхното съчетаване, и миксирането им с други психо-стимуланти. Когато в природата е 45 градуса, трябва строго контролирано да повишавате и вътрешните градуси.

В жегата и без друго човек се чувства замаян като на три малки питиета. Освен това непремереното алкохолно опиянение може да доведе до влошаване на настроението – вашето и на околните. Защото и любимите  „Evanescence“ пеят:  „Call Me When You're Sober“ („Обади ми се, когато си трезвен“).

Стискаме палци да издържите жегата в Пловдив и едновременно с това да се повеселите юнашки! 

Като за дебютен фестивал организацията беше на високо ниво. Единственото оплакване, което получихме бе, че хората не са били предупредени предварително колко е най-ниският лимит на картите им за пазаруване. Като изключим тази малка подробност, проблеми нямаше, не забелязахме нередности нито с охраната, нито между феновете. Всички бяха отдадени на музиката и единствено на музиката.

Логично, най-силно присъствие имаше на Главната сцена, но и другите можеха да се похвалят със завидно посещение. Искрено впечатление направи сцената на На тъмно, която по план се превърна в трибуна на млади български банди, които тепърва набират опит. Някои даже ги предпочетоха пред симфонично рокаджийските музиканти от Epica.