Пловдив подобри температурния си рекорд за месец юни. Никога досега през този месец термометърът не е отчитал на сянка 40 градуса, каквито отчете днес. Градът под тепетата беше и един от най-горещите у нас днес. По-топло беше само в Лом и Оряхово, където отчетоха 41 градуса. В София термометърът отчете 37. Данните са на Националния институт по метеорология и хидрология.

Температурният рекорд в Пловдив е бил измерен в 16.30 часа.

Лошата новина е, че в петък и събота се очаква още по-голяма жега. За петък е обявен оранжев код за опасни горещини, а за събота е възможно той да бъде червен – очакват се до 44 градуса на сянка!

Ето и детайлна прогноза за времето в последния работен ден на седмицата:

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър предимно от запад, в Североизточна България – до умерен от северозапад. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще са между 36° и 41°.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

В планините също ще е слънчево. Ще духа до умерен, по билата силен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 30°, на 2000 метра – около 23°.

Над Черноморието ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в северните райони – до умерен северозападен вятър. Дневните температури на въздуха ще се повишат и максималните ще са между 30° и 37°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 23° - 26°.

водеща снимка: архив