Работниците, изкопали древната могила в Пловдив, за да положат основите на бъдещ строеж, стоят покрай огромната дупка и чакат. Това показа репортерска проверка на TrafficNews.bg. Служителите на строителната фирма и днес бяха на обекта, макар че строителството беше спряно още вчера.

Това стана, след като археоложката Росица Миткова от Регионалния археологически музей в Пловдив стигна до полицията, в опита си да спре разкопаването и полагането на бетон в периферията на т.нар. Плоска могила в Пловдив. Жената още миналата седмица подала сигнали до институциите за това, че се извършват строителни дейности на място, където е много възможно да има доказателства за съществуването на селища от 4 различни епохи. Работата на обекта била спряна за кратко, след което продължила. Била налята и бетонна плоча.

Изглежда, че след намесата на полицията и широкият медиен отзвук работата все пак е спряна, макар и за кратко. Днес работниците не извършваха никакви строителни действия по обекта, а вместо това почиваха на сянка, най-вероятно чакайки развитието на ситуацията, както и всички замесени страни.

Припомняме ви, че в понеделник в Пловдив идват инспектори от Министерството на културата, които ще направят оглед на строителната площадка край Брезовско шосе и ще проверят всички документи по случая с могилата.

Вижте ВИДЕО с разказа на археолога Росица Миткова за казуса: