Тази година държавите по света ще отбележат за трети пореден път Международният ден на йога. По предложение, изразено официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, на 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

Йога е древна и цялостна, всеобхватна наука за човека. Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта.

В България йога се преподава от учители по йога, възпитаници на различни школи, които пряко или косвено представят богатството и разнообразието на традиционните индийски школи на знанието.

Тази година официалното отбелязване на Международния ден ще се състои на 24 юни (събота), когато 27 населени места в страната се обединяват и единно представят най-добрите учители по йога. Те ще демонстрират практики при отворени врати за всички  заинтересовани от древната наука.

В Пловдив честването започва в 7:00 часа в Цар-Симеоновата градина, където ще се състои традиционната открита практика – Поздрав към Слънцето. 

По повод честването на Международния ден на йога, за първи път в Пловдив, ще бъде представена и българо-индийската изложба „ИНДИЯ АЛА ПРИМА“ на изтъкнатите български художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев.