Фестивалът на арменското изкуство, който започна в центъра на Пловдив на 13-ти юни с голяма изложба на открито, продължава и през следващите дни с много интересна програма за пловдивчани и гостите на града. Десет поредни дни прекрасна и слънчева Армения е част от културния живот на най-стария жив град в Европа.

В днешния неделен ден пространството с надписа PLOVDIV 2019 (пред стълбите на Каменица) ще се превърне в музикална сцена, на която различни състави ще представят характерни арменски танци. В програмата ще участват още прекрасната вокална група на арменското училище, формация “Сирун”, ученици от музикалното училище и ЕГ' "Иван Вазов”.

Само на този ден жителите и гостите на Пловдив ще могат да пуснат и своето писмо до арменския поп и ще получат много подаръци от организаторите – фондация „АРАКС“ гр. Пловдив. Всички присъстващи ще могат да чуят и една красива приказка за прекрасната и слънчева Армения, ще видят фотоси на древните храмове и манастири, ще танцуват и пеят.

“Ние пловдивските арменци обичаме своя град, обичаме хълмовете му и Марица, която тихо ромоли през него, обичаме и Вас своите съграждани - евреи, руснаци, италианци, роми и турци, но заедно с това сме и деца на света. Затова за този наш празник сме поканили приятели арменци от други страни, за да танцуваме заедно в Пловдив.

Векове наред ние сме част от културата на хилядолетния град и на 18 юни ще покажем един спектакъл, в който млади хора от различен произход ще пеят и танцуват заради обичта си към нас”, разказа основният организатор на фестивала Д-р Ахавни Кеворкян. Д-р Кеворкян е директор на Арменския културно-информационен център, съветник по културните въпроси на почетния консул на Армения в България и член на управителния съвет на Фондация “Заедно” в Пловдив. През октомври миналата година тя получи от министъра на диаспората г-жа Хрануш Хагопян почетна награда за „Активен принос в съхраняването на арменщината“.

Фотография: Александър Карамфилов

Още за живота в Пловдив четете в PlovdivTime.bg