За първи път в Пловдив ще бъде дадена вечеря ифтар на откритите площи до Джумая джамия в центъра на града. Вечерята ще се състои тази вечер, 16 юни, потвърди председателят на джамийското настоятелство и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан. 

Това е втората отворена вечеря ифтар, която турската общност в Пловдив дава по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.  На 31 май в Имарет джамия се събраха гости от различни етноси и религии. Споделената вечеря бе поредният пример за мирно съжителство и толерантност между различните народности, които живеят заедно в града под тепетата от векове.

Гостите този петък ще имат право да вкусят от ястията на вечерята след 21:05 часа, когато слънцето залезе. Час преди това ще бъде дадено началото на специална дискусионна вечер, на която зам.-главният мюфтия Бирали Бирали ще разкаже за традициите в исляма и местните обичаи по време на религиозните празници. Всеки от присъстващите ще може да задава въпроси и да участва свободно в разговора.

На поредната вечеря ифтар, освен представители на мюсюлманските настоятелства от региона, са поканени и възрастни хора от различни селища в областта, обясни още Ахмед Пехливан. Очаква се да присъстват кмета на града Иван Тотев, представители на генералните и почетни консулства в Пловдив, на академичните среди, бизнеса и различните етнически общности.