Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти (ДКПРПС) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде открит днес от 13:00 ч. в 122-ра зала в Нова сграда.

Департаментът за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти  ще работи в няколко различни научни сфери – педагогика, психология, методика на преподаване на отделни учебни дисциплини, изкуство, като това ще даде възможност да се реализира модерно и ефективно продължаващо образование на педагогическите специалисти, свързано с тяхната  перманентна квалификация и професионално развитие.
 
В Департамента вече се провеждат обучения за повишаване квалификацията на педагогически специалисти и за придобиване на допълнителна професионална подготовка, на нова или допълнителна квалификация. Осъществява и следдипломно обучение и продължаващо образование чрез обучение в специализации, свързани с методическата, педагогическата, психологическата подготовка на педагогическите специалисти, с конкретна предметна област или с управление на образованието или професионално-педагогическа специализация, уточни проф. Цоков. Департаментът ще организира и администрира процеса на присъждане на професионално-квалификационни степени на педагогически специалисти съгласно Държавния стандарт и нормативни документи на МОН. 

Сред целите и задачите на новото академично звена е и да провежда научни изследвания, да създава и реализира научни продукти. Ще бъдат попурязирани резултатите от изследвания, проведени от преподаватели и докторанти в областта на образованието, подготовката и квалификацията на педагогически специалисти.
 
Планира се и осъществяване на национално и международно сътрудничество в областта на подготовката и перманентната квалификация на педагогически специалисти с организации и институции с подобна сфера на дейност, включително и чрез организиране на съвместни програми и регионални, национални и международни конференции.