Всички знаем, че в езерото с мечката в „Цар-Симеоновата” градина в Пловдив има пуснати японски златни рибки, които от няколко седмици обитават иначе симпатичното, но доста мръсно водно пространство. Макар атракцията да привлича любопитните погледи и игривите деца, не можем да пропуснем факта, че езерото е толкова тинесто, че животинките трудно могат да се различат под водната му повърхност, пише PlovdivTime.bg.

Добрата новина е, че другата седмица рибките ще бъдат преместени в добре познатото ни Рибарче. След ремонтирането му, гледката към него е доста по-привлекателна, а с новите си жители ще грейне като току що излъскано злато.

На доста забавна ситуация попаднахме, минавайки покрай езерото. С изненада станахме свидетели на това как работници се опитват да уловят подплашените риби, за да ги прехвърлят в бидон, изпълняващ ролята на транспортен съд. И как няма да са подплашени! Мъж нагазил в езерото до коленете с дълга мрежа си е стрес за миниатюрните им сърчица, които си е цяло чудо, че не са се пръснали от уплаха. На ловецът също не му беше лесно да ги примами в мрежата си, а привидно спокойното му предвижване изобщо не даваше резултат.

Цялата акция се изпълняваше под зоркото око на представители на Общинска охрана, които заедно с нас се забавляваха на добронамерените, но трудно изпълними опити на колегата си от поддръжката. Но както гласи поговорката: „Всичко е добре, когато завършва добре”. Новината, че рибките ще си намерят нов дом е положителна в две насоки – както за техния хабитат, така и за обогатяването на Рибарчето, за което в последно време управата си спечели доста негативи.