Време е да оберем и предадем в пунктовете липата на Пловдив! Ароматните дървета цъфнаха, а мирисът раздразни апетитите на пловдивските роми. Разбира се, не за липов чай. За пари става дума. Защото, както знаете, липовият цвят е начин за сериозни финансови постъпления в джоба на най-пъргавите. Или най-нахалните - зависи от гледната точка. За поредната акция на мургавите съграждани сигнализира читател на TrafficNews.bg.

Младежът разказа, че на една от пловдивските улици засякъл група хлапета с чували да събират цветовете. Интересното в случая е, че вместо да прекарват часове в училище, те се трудят под зоркия поглед на по-възрастен. Мъжът се явявал нещо като бригадир, защото събраната продукция слагали в багажника на колата му.

Докато нашият читател снима децата, шофьорът останал в колата. Самите малчугани обаче така и не знаят къде и на кого предават събраното. Те разказаха, че чаят не е за пиене, а за производство на лекарства.

Дали това е така, никой не може да каже. Едно обаче е сигурно - цветът, който се събира, в никакъв случай не е чист и годен за пиене. По улиците освен че минават хора и коли, животни облекчават нуждите си, граждани хвърлят фасовете и боклуците си.

Друг възмутен гражданин ни показа как събирачите дори не сортират това, което са набрали. Метлите са мръсни, както и чувалите, в които пъхат цветовете.

Този казус многократно е обсъждан. Оказва се, че представителите на РИОСВ и на общината в града нямат право да вземат мерки срещу „метачите”, които се събират под липите. Затова и няма санкционирани, а схемата изглежда като истинска машина за пари – буквално от въздуха.

От билкарския бранш се разграничиха от действията на ромите. Още миналата година те гарантираха, че няма риск да си направите чай с отпадъци в него – липата се използва в чужбина за направата на козметика.

Надяваме се и в този случай да е така.