Обезопасили сме мястото под рушащата се тераса в Пловдив. Това каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов по повод информацията, че опасен балкон на ул. „Крали Марко 15“ заплашва живота и здравето на пешеходците.

По думите му вече е поставена обезопасителна лента, която да сигнализира пешеходците да не преминават по тротоара, за да се избегне възможността от евентуален инцидент, съобщава Фокус.

От районната администрация са разговаряли с наемателя, живеещ в сградата, който да уведоми собствениците да се явят незабавно в районното кметство.

„Ние по служебен път ще открием кои са те и ще изпратим необходимите предписания, за да обезопасят сградата, а също да ремонтират терасата“, каза още Георги Стаменов.

Той допълни, че собствениците имат 15- дневен срок да извършат необходимите действия, в противен случай ще им бъде наложена глоба. Кметът на район „Централен“ уточни, че санкциите по Закона за устройство на територията (ЗУТ) са в размер от 1000 – 5000 лв.

„Смятам, че санкцията трябва да бъде в максимален размер, тъй като щом се вижда такова грубо нехайство за поддържане на сградата от страна на собствениците, и след като се налага администрацията да предприема действия, е нормално да изискваме максималния размер на самата глоба, каза Стаменов.

Припомняме, че опасна тераса в центъра на Пловдив застрашава живота на десетки пешеходци всеки ден. Тя се намира на улица  „Крали Марко”, точно до оптика Тримонциум.

По думите на пловдивчани, всеки момент подът на балкона ще падне върху нищо неподозиращите пешеходци. Гредите се виждат, а част от пода дори липсва.

 

20 сигнали за опасни сгради и рушащи се балкони са подадени в кметството на район „Централен“ от началото на годината. За всички случай са съставени предписания, които са връчени на собствениците на обектите.