Защо да чистя? Аз не хвърлям боклук. Дори фасовете си нося в джоба, когато няма наблизо кошче.

      Плащам огромни данъци. Очаквам държавата да върши работата, за която си плащам. Подобни     акции разглезват чиновниците.

      Аз всяка седмица чистя пред блока. Смятам, че това е достатъчно. Да чистят мърлячите!

 

Тези три отговора получих днес, приканвайки мои познати да се включат в инициативата за Деня на почистването на света. Утре хиляди хора на планетата ще излязат от домовете си, за да почистят зелените площи, парковете, плажовете. Местата, където обичат да се разхождат, да играят с децата си, да се забавляват с домашните си любимци.

Хайде да го направим!  Това е девизът на масовото  движение на гражданите, което започна в Естония през 2008 г., когато 50 000 души се обединиха, за да почистят цялата страна само за пет часа. Оттогава, Хайде да го направим! разпространява този модел -  в един един хората от всяка страна излизат, за да почистят отпадъците. Към днешна дата  в инициативата участват близо 120 държави и 20 милиона души.  

Днес, на 15 септември в Деня на почистването на света хората от 150 държави ще се противопоставят на глобалния проблем с боклука и ще почистят отпадъците, което ще го превърне в най-голямата положителна гражданска инициатива в света. Мощната "зелена вълна" тръгва от Нова Зеландия и ще завърши на Хавайските острови.  

Тримата ми приятели са абсолютно прави. Всеки от нас трябва да бъде отговорен, да не изхвърляме безразборно отпадъците, да използваме контейнерите за разделно събиране на боклука, да си плащаме данъците и да следим за тяхното разходване. НО! Но всичко това не е достатъчно , за да запазим града, държавата и планетата чисти. Всеки, който днес се включи в инициативата,  ще даде пример на своите деца, близки и приятели.

Защото Хайде да го направим! не е просто едно почистване . Целта е много по-голяма – създаване на глобална общност, повишаване на  осведомеността и истинска промяна, за да бъде постигната крайната  цел - чиста и здрава планета.

Защото не е достатъчно да споделяме във фейсбук профилите си снимки и клипове от огромните пластмасови острови, които се носят из океана, снимки на мъртви делфини и китове, задушени от полиетиленови торбички, камари сметища , из които щъкат полуголи деца и да пускаме по някоя виртуална сълза.

Мърлячите, които изхвърлят фасовете си през прозорците на колите, които изпразват пепелниците си , докато чакат на червено на кръстовището, тези които мятат торбичката с боклук от балкона – тях утре няма да ги видите. Ще излязат точно хората, които  ги е грижа за планетата и спазват правилата.

При боклуците важи с пълна сила Законът за счупения прозорец. Той гласи, че „Ако в една сграда е счупен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.“

Теорията твърди, че когато обществото пропуска и не обръща внимание на малките нарушения на реда, като изхвърлянето на боклук на места извън предназначените, вандализъм и други, провокира други хора към извършване на подобни или по-сериозни нарушения. Психологическият механизъм за това се илюстрира по следния начин: „Ако за другите може, защо не и за мен?“. При това нивото на нарушаване на правилата става все по-ниско и води рано или късно до по-сериозни нарушения.

Защото и най- големият мърляч би се замислил ако трябва да изхвърли боклука си в почистена градинка.

Така, че просто Хайде го направим! Заедно.

Екипът на TrafficNews.bg ще се включи в инициативата и ще бъде на Младежкия хълм заедно с много други пловдивчани.

Очакваме вашите снимки и отзиви за инициативата на фейсбук страницата ни и на редакторския мейл на сайта redaktor@trafficnews.bg.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Пловдивчани запретват ръкави! Предстои голямото чистене на градаПоредното издание на “Да изчистим България заедно!“ ще се проведе в събота

ФК „Локомотив“ ще почиства парк “Лаута“, ВСИ запрята ръкави на Ботаническата градинаПоводът е най-мащабната доброволческа инициатива у нас „Да изчистим България заедно”