Над 50 души излязоха на протест днес пред затвора в Пловдив. Надзиратели отново поставиха исканията си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Недоволните служители издигнаха и лозунги „С обещания затвори не се пазят”, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност”– несигурността”,  „От тук нататък за нас е въпрос на чест”, „Европа и за нас” и др. Протестът продължи около час.

Всъщност исканията на надзирателите са старите – 20% увеличение на заплатите. Днес те отново протестират, тъй като не е било спазено обещанието за тях да се увеличи заплатата им с 20 %. „Министерството на правосъдието не спази обещанието си да увеличи заплатите ни”, каза Юрий Корнов, лидер на синдикалната организация в ареста в Пловдив.

 Оказа се, че имало недостиг и увеличиха заплатите ни само с 5%, с по 28-30 лева на човек, което е абсолютно недостатъчно”, каза Корнов. „По този начин сме излъгани с по около 200 лева”, добави той пред Фокус. Корнов поясни, че вече са имали среща в Министерството на правосъдието, откъдето казват, че ги подкрепят, но пари няма.

Ефтим Ефтимов, лидер на синдикалната организация в Затвора също каза, че са били излъгани след 6 месеца преговори, като за тях за пореден път няма средства. „9 години чакаме бюджет, за да се изравнят заплатите ни с тези на МВР. Сега за тях бяха отпуснаха 100 милиона лева, за което ги поздравяваме, а за нас пак няма”, добави той. Надзирателите настояват също да бъдат отпуснати и още щатове, тъй като има недостиг около 500 места в цялата страна. Според Ефтимов заплатите им са смешно ниски, като един новопостъпил техен колега взима около 460-500 лева. Условията на труд също трябва да се подобрят. „Когато има брожения в силовите министерства се застрашава националната сигурност”, посочи Ефтимов. Той каза още, че в последните години се наблюдава и отлив от системата.

Очаква се на 31 януари, в сряда надзирателите да излязат отново на протест, но този път заедно с колегите им от Съдебна охрана, пред съдебната палата. След 10 февруари, когато ще се проведе национално събрание ще бъде взето решение за национален протест в София. Ще бъде решено по какъв начин да протестират.
В момента се правят протести по затворите в цялата страна.