Редиците на 68-ма бригада "Специални сили" набъбнаха с повече от 10 нови попълнения. Младите момчета и момичета се заклеха да служат вярно на родината си навръх 76-годишината от създаването на Парашутната дружина, чийто наследник е бригадата. Десетки граждани и официални гости присъстваха на тържеството, което премина под звуците на военни маршове, и отдадоха заслужена почит на загиналите парашутисти.

Политици, общественици и близки на загиналите парашутисти положиха венци пред паметната плоча с имената на подполковник Иван Трифонов, капитан Тодор Киряков, старши лейтенант Николай Саръев,  офицерски кандидати Антон Петров, Валентин Донев и Преслав Стоянов. Четири от жертвите си 68-ма бригада дава по време на мисии в Ирак. 

Решението за създаване на парашутна дружина към въздушните войски е взето още през 1940 година от тогавашното Министерство на войната и заляга в плана за следващата година. Въпреки че планът така и не бива реализиран, военното ръководство е твърдо решено да създаде такава дружина. През следващата 1942 година започва подбор на млади кадри, постъпили в армията, които искат да станат парашутисти. Около 5000 кадидата се явяват на изпитите, но едва 500 от тях успяват да отговорят на безкомпромисните изисквания. По това време в България все още няма условия за обучение на парашутисти. Ето защо, 287 от одобрените офицери, подофицери и войници са изпратени на обучение в Брауншвайг, Германия. 

След завършване на обучението започват тренировъчните скокове на местното летище в Германия - всеки млад парашутист трябвало за изпълни поне 6 такива. Немските иструктори изказват възхищението си от смелостта на българските парашутисти по време на първите 3 скока.

Вижте как премина празникът във ВИДЕОТО на Traffic TV: