Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив стартира кампания за честване на Световния ден на Земята 22 април с редица инициативи. Темата на тазгодишния празник е „Защитете биологичните видове“ и акцентира върху грижата за природата и нейните ценности, рисковете, пред които да изправени много от популациите и какво може да се направи за възстановяването им.

На 22 април екоинспекцията организира среща-дискусия с ученици от началните класове, на която ще бъде изнесена презентация и проведена дискусия на тема „Защитете пчелите!“ с участието на експерти и пчеларско сдружение „Акация 1899“.

На 23 април  е предвидена образователна разходка по живописните алеи на Цар Симеоновата градина, където младежи ще се запознаят с биологичното разнообразие и естетическата стойност на този образец на парковото изкуство.

В периода 20-22 април екоинспекцията ще се включи във фестивала „Млада синя Земя“, организиран съвместно от Регионалния природонаучен музей – Пловдив, „Зелени Балкани“, Българско дружество за защита на птиците и Българска фондация „Биоразнообразие“ - клон Странджа, който ще се проведе в парк "Дондукова градина“ зад сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Представител на РИОСВ ще бъде част от журито и ще връчи награда на най-достойно представилия се в конкурсната програма в една от категориите "Музика“, "Танц“, "Изобразително изкуство“ или "Млад изобретател“.

Денят на Земята – 22 април се отбелязва ежегодно от над половин милиард души по света и цели повишаване на съзнанието за опазване на планетата Земя и съхраняване на живота на нея, подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. За първи път екопразникът е отбелязан в България в далечната 1930 година.