Медицински работници организират протест утре в Пловдив. Исканията им са за достойни условия на труд и адекватно заплащане. Те ще се съберат пред сградата на Общината в 12 часа, за да отправят исканията си. Очаква се протести да има и в други градове в страната.

Много от медицинските работници в Пловдив поставиха протесни ленти на профилните си снимки във фейсбук.

Протестиращите ще настояват за еднаква работна заплата за всички специалисти, независимо къде работят, за изчезването на търговските дружества от системата на здравеопазването, както и за допълнително възнаграждение в спешните звена.

Въпреки че според последния Колективен трудов договор в бранша стартовите възнаграждения на сестрите трябва да се повишат от началото на тази година от 700 на 900 лева, реално много болници не могат да си позволят да дадат тези заплати на медицинските сестри.

Причината е, че парите, които изработват по линия на здравната каса са недостатъчни, за да покрият и сегашните разходи за фонд работна заплата. Затова в много лечебни заведения, особено по-малки общински болници, заплатите на сестрите са близки до минималните, доближавайки тези на санитарите.

Припомняме, че към момента в Пловдив медицинските работници от МБАЛ “Св. Мина“ проведоха няколко протеста, именно заради ниските си заплати. Медицинските сестри от три отделения дори подадоха колективно оставки.

Подробности вижте тук:

Зам.-кметът Розалин Петков ще съдейства на медиците от МБАЛ „Св. Мина” в преговорите с КасатаТой ще участва в работна група с участието на ръковоството на болницата и представители на синдикатите

Медицински сестри окупираха Община Пловдив, искат увеличение на заплатите СНИМКИ и ВИДЕОИма реална опасност Кардиологията и Хирургията в МБАЛ „Св. Мина” да затворят