Улица „Даме Груев” в Кючук Париж ще е първият обект, който ще бъде напълно реконструиран в Пловдив през следващата година. Това заяви кметът Иван Тотев днес. Павираната улица е приоритетен проект за администрацията, като ремонтът й ще отнеме поне 2 години и ще струва около 3 милиона лева.

„Ще опитаме да разширим, където е възможно, и да изградим паркоместа, където е възможно. Пълно удвояване на „Даме Груев” няма как да стане обаче, защото така се влиза в регулацията на кино „Въстание”, отбеляза градоначалникът.

Общинският съвет днес актуализира програмата за проектиране на Общината. Бяха гласувани общо 700 000 лева за проектирането на някои важни обекти в града, за да може през следващата година да се пристъпи и към реални ремонтните дейности. Целта е проектите за поне някои от обектите да са готови през есента, за да може те да бъдат включени в програмата за 2018 г.

Стана ясно, че фокусът на ремонтите вече се измества от централна градска част към периферията на града. Обектите, които предстои да бъдат ремонтирани, са основно в широкия център или в другите райони на Пловдив.

Предвидена е пълна реконструкция на Рогошко шосе. Ще се работи и по улица „Полет”, която е важна връзка между Карловско и Брезовско шосе. Тя ще обслужва търговската зона в района, докато бъде завършен булевард „Северен”, коментира градоначалникът. Ще се проектира и връзката между „Тракия” и „Южен” през Кукленско шосе до улица „Цар Симеон”, а освен това и продължението на булевард „Македония”.

Важна цел на администрацията е именно да се „развърже” трафикът в район „Южен”. „С падането на Бетонния мост след няколко години ще трябва да има изнасяне на движението на Южен в посока Асеновградско шсе много по-бързо”, коментира кметът.

Догодина ще се работи и по разширение на мрежата от велоалеи в града. Тотев посочи като цели свързването на ВСИ със Сточна гара и Централна гара, както и изграждането на веловръзка между Сточна гара и Чифте баня. Там ще трябва да се намери начин за преминаване на велоалея и през Тунела.