Водни струи вече се преплитат в чуден танц в шадравана под акведуктите на Бунарджика. Водното огледало се съживи след години застой. 

През нощта са стартирани 72-часовите проби на водните атракциони. Софтуер управлява всичките движения на водата, а възможностите му предвиждат синхронизация със звукови и светлинни ефекти. Вече има предвидено и архитектурно осветление, което ще впечатлява през късните часове на деня. 

Инвестицията е малко над 200 хиляди лева за реализиране на това съоръжение, посочи кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който днес представи новото водно съоръжение. 

"Започнахме от нулата - беше каменна зидария, без дъно, няма как да функционира такъв тип атракцион. Изградено беше на ново цялото корито, облицовано е със сиенит, внесен от Македония, за да съответства на нашите тепета", допълни Стаменов.

Предстои довършване на ахитекрутното осветление на самите акведукти. Освен това има довършителни дейности по обезопасяване на ската, който се наложи да бъде обрушен, тъй като имаше риск за сградите под Техникума. Каменните пързалки също ще бъдат завършени, за да станат те експлоатационни, въпреки че по закон не могат да бъдат сертифицирани -

"Това е един архитектурен елемент от нашия хълм, който задължително трябва да възстановим и запазим, тъй като е в спомените на нашите предци", поясни Стаменов. 

Реконструкцията на Бунарджика ще продължи с изграждане на игрални атракциони в подножието на хълма. За да се опази всичко изградено, ще бъде поставена жива охрана. В бъдеще ще бъде изградено цялостно видеонаблюдение. 

"Призовавам да пазим направеното. Нека бъдем малко по-бдителни, нека проявим гражданска съвест и ако видим, че има риск, веднага да сигнализираме на органите на реда", призова Стаменов.