Кралската кобра Корнелия се изправя, вади раздвоен език, вие се и съска заканително при всяко потропване по стъклото на кутията. „Още е млада – на две годинки, затова лесно се лъже. Тя живее с мъжка кралска кобра – Румен. Сега Корнелия е дълга два метра и половина, но ще расте още и може да стигне до пет и половина метра, предаде PlovdivTime.bg.

Кралската кобра не е показвана никъде досега. Тя се отглежда много трудно“, обяснява ни специалистът по змиите Георги Русев. Той заедно с колегата си Красимир Христов отвориха гостуваща изложба с най-опасните влечуги на планетата в Природонаучния музей в Пловдив. Най-отровната змия, пристигнала под тепетата, е континенталният тайпан.

„При едно ухапване той изстрелва отрова, достатъчна да убие 120 души“, обяснява Георги.  Други пълзящи твари, с които срещата може да приключи летално, са черната мамба, кралската кобра, индийският крайт и гърмящата змия. В експозицията са представени 40 вида, сред които солидни паяци като бразилския птицеяд и гущери с праисторически вид.  

Георги и Красимир отглеждат екзотичния влечуги в единствения лицензиран терариум у нас, намиращ се край Хасково. Занимават се с внушаващите ужас у обикновения човек земноводни от 30 години и вече разполагат с една от най-големите колекции на Балканския полуостров. „Хапали са ме пепелянки и неотровни змии, крокодил – също. Когато се занимаваш с отровни, опасни и хапливи влечуги, понякога стават грешки“, посочва Георги Русев.  

Георги и Красимир внасят екзотичните видове от всички континенти. Освен това ги развъждат и често си разменят змии с колеги от Чехия и Германия. При една пратка с кобри и черни мамби от Южна Африка възникнала ситуация на софийската митница. „Митничарите не знаеха за какво въпроси  и стана пълна лудница.  Трябваше пакетите да се отворят, за да проверим какво е изпратено, но никой не искаше да я отвори“, разказва Георги Русев.

Херпетологът недоволства, че сред българското население са разпространени множество неверни слухове по адрес на змиите. Някой хора непрекъснато виждат гигантски влечуги - в размери, каквито не съществуват в природата.

Други продължават да тиражират мълвата, че змиите се промъквали нощем и бозаели от вимето на кравите. „Змията няма нищо общо с млякото. Освен това не може да бозае - така е устроен нейният храносмилателен апарат, че тя може да гълта, но не може да смуче“, подчертава той.

Специалистът допълва, че змията се свива на кълбо, тъй като се чувства по-защитена, когато цялото й тяло е прибрано. „Змията обича да се крие. Тя е хищник, който ловува от засада. Не се мори да преследва жертвата си“, хвали я Русев. Също така раздвоеният език е обонятелен орган, който изпълнява ролята на носа при човешките същества. Чрез него тя разбира дали жертвата й става за ядене.  Някои видове разполагат дори с терморецептори, с които опитват топлокръвните животни.

„Повечето кобри не са интелигентни, с изключение на кралската кобра“ – Георги кима одобрително към Корнелия. Други, надарени с висок ум, са черната мамба и континенталният тайпан.

Те се ориентират по-добре, познават добре клетките си, и дори разпознават Георги и Красимир, когато идват да ги хранят. Не се стряскат и не ги хапят. „По принцип змиите нямат никакъв интелект - работят с инстинкти“, отсича херпетологът.