Предложението за закупуването на 11.5 дка, нужен за  изграждането на втори Гребен канал бе отложено от днешното заседание на Общинския съвет в Пловдив. Вносителят на предложението Иван Тотев заяви, че към днешна дата не се знае от къде могат да бъдат разпределени нужните средства за закупуването на имота. Затова ще се направят разчети от финансистите на Общината и на следващата сесия ще се вземе това решение.

Припомняме, че теренът е собственост на фирмата "Пловдив Рийч", управляваната от британеца Филип Хауърд. Тя бе в активите на британското дружество „Люис Чарлс  - София Пропърти Фънд България”, което през 2006-а година направи голяма заявка за силно присъствие на български имотен пазар, като се говореше за инвестиции от над 50 млн. паунда.  След това обаче дружеството затъна в дългове и бе обявено в ликвидация.

От "Пловдив Рийч" са направили предложение към градската администрация да продадат имота срещу цена от   1 354 000 лева без ДДС. Любопитното е, че офертата на дружеството е валидна до 1 юни, а плащането може бъде извършено на няколко вноски. На практика обаче решението влиза в сила най-малко 14 дни след санкцията на Местния парламент.

В предложението на Тотев се посочва, че данъчната оценка на имота е малко над 428 000 лева, самата сума за закупуването обаче е оставена празна, което означава, че общинарите ще вземат  окончателното решение за цената на терена.