Решаването на казуса „Карлово“ ще предопредели съдбата на всички болнични лечебни заведения в страната. Това заяви пред Фокус кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов във връзка със съвместното указание на БЛС и НЗОК за прилагане на НРД, което решава проблема с АГ-отделението в карловската болница.

По думите на Кабаиванов ще бъде направено необходимото за осигуряването на нова апаратура за отделението. Кметът на Карлово припомни, че преди 3 години апаратурата в болницата също е била обновена с уреди на стойност около 4 милиона лева. „С какво може, Общината винаги е помагала на болницата. Но борбата за запазване на карловската болница и на общинското здравеопазване в България ще продължим и в бъдеще. На първия управителен съвет на Сдружението на общините през месец септември ще разискваме бъдещето на общинското здравеопазване и ще настояваме министърът на здравеопазването да спази своя ангажимент и към 6-те милиона, с които министерството на здравеопазването подпомага отдалечените и рискови болници, да се добавят още 4 милиона“, коментира Кабаиванов.

Той добави, че за следващата година ще бъдат поискани близо 16 милиона лева за финансиране на общинските болници в страната. „Целта на заделените пари е да послужат за покриване разходите на болниците за ток, вода и други консумативи“, поясни Кабаиванов. Според него осигуряването на тези средства ще гарантира сигурността на един от основните стълбове в българското здравеопазване – общинската болнична грижа.