Община Пловдив ще прибегне до принудително изземване на близо 50 кв.м. общински имот, който се ползва незаконно от съдържателите на емблематичното заведение "Конюшните" ("Конюшните на царя").

Това стана ясно от документ на администрацията, в който е упоменато, че се пристъпва към процедурата спрямо дружеството наемател "Виамед груп". Припомняме, че заведението, което е собственост на Община Пловдив, бе отдадено на търг през 2017 година на "Виамед груп", което бе управлявано от Панайот Таргов по време на сделката, но в края на 2018 година е прехвърлено за менажиране на Кристина Чучупанова. 

Управителката обаче не може да бъде намерена нито на адреса на фирмата, нито в самото заведение, за да ѝ бъде връчено уведомлението. От Общината информират, че ако не бъде издирена в 7-дневен срок - документът се счита за връчен и ще се пристъпи към процедурата. 

Вероятно претенциите на Община Пловдив са за обект, който не е попадал в договора за наем и който към момента се използва от фирмата без основание. Той е част от земя със статут археологически паметник на културата.

Съдбата на заведението продължава да е неясна, след като септември миналата година стана ясно, че фирмата наемател продава бизнеса си, т.е. търси нови съдържатели. По договор фирмата е длъжна да плаща твърда рента от 1000 лева на месец без ДДС, но за всяка маса съдържателят трябва да заплащат наем, както и да поддържа обществените тоалетни към обекта.

Припомняме, че при подписване на договора за наем ентусиазмът и плановете на Таргов бяха големи, ала година по-късно очевидно са се появили причини той да се откаже от бизнеса. Разтрогване на договора обаче би довело след себе си редица неустойки, затова управителят търси инвеститор за продажба на цялото дружество, спечелило търга. 

Оферта за продажба на целия действащ обект бе публикувана в една от платформите за търгуване на бизнес. Според обявата то се продава напълно функциониращо. Според обявата оборудването и активите са на стойност 150 000 лв., ала цена за продажба на цялостния бизнес липсва. 

"Петцифрена месечна чиста печалба, възможност за проекти по време на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, отлична кухня и висок рейтинг във Фейсбук" - това са част от характеристиките на бизнеса, посочени като атестация за бъдещ инвеститор. 

Такива твърдения обаче за някои прозвучаха твърде пресилено. Хора от бранша твърдят, че заведението не може да се самоиздържа заради високата крайна рента. 

Обновено към 19.03.2019

Бившият управител на фирмата, сключила договор за наем на заведението "Конюшните", Панайот Таргов се свърза с редакцията на TrafficNews.bg, за да обясни, че вчера Кристина Чучупанова се е свързала с месните власти, за да изчисти проблема с използване на обект без право. Стара адресна регистрация и зимния сезон били в основата на неоткриването ѝ, посочи Таргов. Вероятно тя е обещала да напусне доброволно 50-те квадратни метра, които са били използвани без основание, като Таргов уточни, че договорът за наем няма да бъде прекратен и заведението ще започне работа след около месец.