Въвеждането на бус ленти по големите булеварди на Пловдив е едно от основните предложения, които са залегнали в новия генерален план за организацията на движението. Кметът Иван Тотев обясни, че новият стратегически документ е готов, като скоро той трябва да бъде гласуван от Общинския съвет. По думите му на редица булеварди в централна градска част, които са трилентови може едната да бъде отделена единствено и само за автобуси.

По този начин градският транспорт от една страна ще бъде по редовен, а от друга шофьорите на автобусите няма да правят постоянно трудни маневри, за да шарат от лента в лента. Той даде пример с „Цар Борис III Обединител“, където между първата и втората спирка след Тунела, автобусите постоянно трябва да минават в средна лента, тъй като има някой спрял в дясна.

 Когато тя се обособи като бус лента всяка спряла кола там ще подлежи на сериозна санкция. Въвеждането на бус лентите може да става поетапно, като кои булеварди ще бъдат засегнати ще се решава от следващия общински съвет. Другата голяма промяна предвидена в ГПОД е въвеждането на споделени зони между автомобили и пешеходци, като тези, които са в София.

Очаквайте подробности!