Фонтанът "Стружката", който до миналата година разпръскваше вода на площад "Централен", може да остане в историята, но съдбата му все още е напълно неизвестна. 

Едно обаче е сигурно, всеки минувач минал през пловдивското ларго е забелязал окаяното състояние на водната инсталация. Коритото под огромната метална спирала на скулптора Жорж Трак е празно и силно ерозирало, плочките - счупени, а в този му вид повече прилича на голям плитък съд за отпадъци, отколкото на атракцион. 

Обичайно по това време на годината от фонтана пред бившия Партиен дом вече долита ромона от плискащата се вода, ала тази година инсталацията остана тиха и суха. 

Дали е взето решение за демонтаж на "Стружката" или пък причината за печалния ѝ вид е по-прозаична? 

За коментар потърсихме директора на ОП "Паркове и градини" Стоян Алексиев, който поясни, че шадраванът е в неизправно състояние.

"Съоръжението е компрометирано - има течове и е за ремонт. Плочките също за изпочупени, има проблеми и по инсталацията", коментира Алексиев. Общинското предприятие е подало сигнал към дирекция "Общинска собственост" към Община Пловдив. Няма обаче яснота кога и дали ще бъде извършен ремонт на "Стружката". Ако бъде извършена реконструкция, ОП "Паркове и градини" ще пристъпят към дейностите по поддържане.

Дали обаче такава реконструкция ще се реализира е въпрос, чийто отговор все още никой не може да прогнозира. Още миналата година съдбата на шадравана бе поставена на карта. Последна дума ще имат проектантите на новата визия на площад "Централен". Обществената поръчка за реновирането му на инженеринг вече е отблокирана след мними опити за атака от страна на овчарката Анка. Това води до заключението, че скоро трябва да бъде избран изпълнител и съответно да се финализира планът за визията на градското средище и да се пристъпи към неговото реализиране.

Екипът ни се свърза и със зам.-кмета по култура Александър Държиков, който посочи, че не е уведомен да е планирано демонтирането на фонтана. Държиков коментира, че в ресора му попада по-скоро реализирането на събития, а не стопанисването на обекти, но обеща да разпореди проверка по отношение на бъдещи действия спрямо произведението на скулптура Жорж Трак, веднага след като се върне командировка в Украйна. 

Преди няколко месеца кметът Иван Тотев коментира казуса така: "Този фонтан може да остане, но може и да бъде премахнат при реконструкцията на централния площад". Припомняме, че съоръжението бе създадено и монтирано по повод присъединяването на България към Европейския съюз.