В сърцето на Рим, на фона на Колизеумa, ще се проведе "Discover Bulgaria" - едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Кметът на Пловдив Иван Тотев също ще присъства на събитието, както и кметът на Матера.

В 20.30 ч. в понеделник светлините на Капитолийския площад ще бъдат изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, ще разкаже как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Ансамбъл "Чинари" пък ще поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност. 

Светлинното шоу е изработено от българско студио, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. 

Саундтракът на спектакъла включва изпълнения от най-новия албум на хор "Мистерията на българските гласове". Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Събитието ще бъде открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков.