Задава се ремонт на един от най-важните пътни участъци в Пловдив – Кукленско шосе. Над  6 млн. лева ще бъдат инвестирани в нова асфалтова настилка, пътно легло, тротоари, осветление и ВиК мрежа.  

Започват ремонта на Кукленско шосе още през лятото, чертаят организация на движениетоРеконструкцията на основния булевард ще струва 6 млн. лева и ще продължи 110 дни

Един от основните проблеми там обаче са тежките камиони, които дори често са по-натоварени, отколкото законът позволява.  Тировете ежедневно минават през Кукленско шосе заради Митницата и пътя към Околовръстното шосе, а това води до бързата амортизация на пътищата

Има ли обаче решение на проблема?

Кметът Иван Тотев обясни, че Община Пловдив работи тясно с Техническия университет, които са спечелили финансиране за изграждане на „Център за компетентност”, който включва редица дейности.

Една от тях е направата на първата станция, монтирана до тяхната сграда на бул. „Санкт Петербург”. Всички коли и камиони ще минават през рамка на пътя, на която ще има множество датчици и камери. Те ще дават дава различна информация  - за брой на автомобилите, видове превозни средства, замърсяване на въздуха, шум и други.

За първи път ще се направи система, която в реално време да измерва тежестта на осите на автомобилите в движение.

„Ако това е сполучлив проект, ние ще може  в бъдеще време да поставим такива датчици по всички по-натоварени пътни участъци в Пловдив. Сега ще помогнем на ТУ да изгради рамката, а цялата система трябва да е готова до пролетта”, каза Тотев.

След като тя се стартира, данните ще могат да се ползват за глобяване на нарушителите, ако МПС-то, независимо какво е, кара по-тежко от допустимото.