Традиционното си  пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкусни ястия ще представят кулинари от Раковски тази сряда на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. 

Не е ясно как вековната рецепта за пиде – приятно сладката, златиста турска питка, поръсена със сусам, е мигрирала към католическата общност на Раковски, но тя от години се е превърнала в традиционна за този край на България. Пидето се приготвя от брашно, мая ,зехтин, кисело мляко, захар и сусам, а тайната на поднасянето е в нарязването на тънки ленти.

Всеки, който желае, ще получи рецептата в детайли по време на Фермерския пазар.

Мирише на лютеница! Куртовските баби превземат БунарджикаТе ще нагостят посетителите на Фермерския пазар със специалитета си

Сладкото от мента, освен че звучи свежо и ароматно, е много полезно при стомашно-чревни заболявания. Това се дължи на спазмолитичното и успокояващо действие на ментата. Благодарение на ментоловото етерично масло, сладкото от мента се препоръчва при повръщане, гадене и проблеми с храносмилането. Полезни за здравето са и боровият мед и сладкото от зелени шишарки – те облекчават кашлицата и симптомите на простуда. А сладкото от зелени орехчета освен че е елегантно, подпомага функцията на щитовидната жлеза.

Кулинарните майстори от Раковски ще представят пред посетителите на Фермерския пазар в Пловдив и пълнени чушки с боб, домашен ябълков оцет, домашен тутманик и мариновани тиквички.

Можете да опитате непознатата кухня на Раковски на 18 юли, от 16 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.