Южният бряг на река Марица е тотално преобразен и сякаш Главната улица заживя нов живот край ромолящите води. Проектът за благоустрояване, озеленяване, паркоустройство и изграждане на социална инфраструктура на площите край реката е на финална права. 

Една от безспорно най-приятните изненади за пловдивчани са местата за сядане -проектантите, досущ като майстори-шивачи, са решили да "пришият" копчета, като тези от площада пред Общината, върху каменната зона на перилата, ограждащи брега на Марица. Копчетата са едни от най-разпознаваемите символни места в града под тепетата, но срещите, които гражданите си уговаряха на тях, вече ще трябва да бъдат доуточнявани. 

Друг "асортимент" от главната улица на града също ще бъде дублиран върху бреговата ивица на реката. Известният надпис "Together" на стълбите на Каменица, ще намери свое продължение в големи 3D букви, образуващи "PLOVEDIV". Новият градски надпис ще бъде разположен в близост до новата дървена сцена, предназначена за мероприятия, включително от програмата за Пловдив Европейска столица на културата. Именно около нея е обособено малко площадче, на което компания правят копчетата. Скоро в унисон със стила на новоизградената локация, ще бъдат монтирани две скулптурни композиции.

Всички нови атракциони в зоната вече са монтирани и са на разположение на малки и големи. Сред тях попадат специални изненади за малчуганите като новата за града атракция т.н. "боулдър парк". Приключението се базира на няколко изкуствени изградени скали за катерене, които вече са обект на детска радост. 

В близост до кръстовището на ул. "Никола Войводов" с булевард Марица е изградена детска площадка с площ от 320 квадрата. Върху ударопоглъщаща настилка са разположени няколко атрактивни и изпъстрени като дъга детските съоръжения, люлки и пясъчник. 

Едно абсолютно нестандартно съоръжение, оформено с габиони и насипи, ще приюти писменото слово, като се превърне в първата библиотека на открито от този вид в Пловдив. По проект то е замислено като изкуствен хълм с максимална височина около 2 метра, пресечен от главна алея с няколко подстъпа. Във вътрешността на съоръжението в габионните стени са оформени ниши, които ще представляват своеобразни лавици. Целта е всеки минувач да има достъп до четиво, което спокойно да разлисти на една от 73-те пейки в зоната или пък на копчетата. 

Чисто нов голям стрийт фитнес се вече се използва активно от младежи, трениращи с гледка към водната шир. Съоръженията за извайване на тялото се разполагат на 200 кв.м., като сред тях има 6 различни фитнес уреда и боксова круша. 

Четириногите любимци на пловдивчани също имат свой нов атракцион - площадка за волни социални контакти и лудешко тичане, където ще бъдат изградени и няколко кучешки съоръжения за дресура и игра. 

В началото на брега срещу Водната палата е обособена паркинг зона. Зад нея е запазена панорамната площадка, която предстои да бъде реконструирана изцяло. По цялата дължина на брега е реновирана вътрешната алея до парапета на реката, който също е изцяло обновен. Между вътрешната и външната пешеходна зона има изградени множество връзки между зелените площи и различните съоръжения.

Проектът е дело на "Трафик дизайн Груп" с ръководител инженер Петя Арабаджиева, като дейностите по изпълнение са част от многомилионния проект "Подобряване на градската среда в Община Пловдив, финансират по ОП "Регион в растеж". Реконструкцията на конкретният участък на Марица - от моста на Панаира до бул. "Източен" е на стойност 4 355 923 лв. 

Вижте атмосферата на преобразения бряг на Марица през обектива на новото попълнение на екипа на TrafficNews.bg фотографът Румен Куртев: