Неформална младежка група "Дейни и Идейни" стартира проект за доброволчество в клиниката по Детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. Създателите на групата са дългогодишни доброволци към Фондация НАРД, а проектът им е одобрен от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежка и ще се реализира в периода септември 2017 - март 2018 година.

Основната дейност на проекта е два пъти седмично /вторник и четвъртък, между 16 и 17 часа/ подготвени доброволци да посещават децата, пролежаващи в отделението по детска хирургия. Те ще провеждат с тях игри и съобразени със здравословното им състояние и възраст занимания за разведряване. Ще им се оказва психическа и емоционална подкрепа.  Всички доброволци ще минат специализирани обучения за доброволство, специфика при работа с деца и пациенти в хирургично отделение, както и обучение по музикотерапия и арт терапия, които да прилагат в своята работа с малките пациенти.

Това ще интегрира децата с различен социален статус, с различен етнос и култура, ще подобри комуникацията между тях и ще развие толерантност у малките пациенти. В проекта ще се включат около 30 доброволци. Основен проблем на децата, пациенти на Клиниката по детска хирургия и техните родители е психологическият дискомфорт в условията на болничната среда, който влияе пряко върху тяхното успешно оздравяване. Проектът ще им предостави възможност да общуват с добронамерени и позитивно настроени младежи, да получат внимание, да имат партньор в любими, подходящи за състоянието им игри и занимания. Това ще създаде условия за интеграция на деца, родители и младежи с различен личностен и обществен профил, както и среда на толерантност, подкрепа и взаимопомощ в този труден за семейството момент.