Непоказвани съкровища, пазени в хранилището на пловдивската митрополия, вади за първи път дядо Николай. Те са от църкви и манастири и участват в уникалната изложба "Седем разказа за вярата". Тя се открива на 26-и март в пловдивския археологически музей в навечерието на Великден. "Тези уникати стават достояние с благословението на митрополит Николай", уточни Соня Семерджиева, куратор на експозицията. Сред шедьоврите са напрестолен кръст от ХVII век, положен в кутия, която е изографисана с библейски сцени. Друга ценност, предоставен от владиката е, мощехранителница от Баткун, изкована от сребро с частица от светия кръст и мощи. По думите на Семерджиева това е произведение на изкуството, пише 24chasa.bg.

За изложбата са подбрани седем ключови експоната, всеки от който е придружен с интересна история. Пловдивчани ще видят ценно евангелие от 1821 г., намерено в запуснатата църква "Св. Йоан Кръстител" на партизанското село Чехларе. Храмът там е обезкостен, защото местните са невярващи. Но е от най-старите у нас. Строен е 1858 г. Цяла делегация от селото е ходила в Бесарабия да събира волни помощи.

Посещението й съвпаднало с Кримската война и чехларци били принудени да останат до приключването й. Завърнали се с църковни треби, достатъчно средства, полилеи, позлатени прибори за литургиите - потир и дискос, църковни книги. Сред тях било и евангелието, придружено с дарствен подпис. Храмът бил изографисан от големи майстори и открит 1860 г., но вече е почти заличен.

Друг експонат с невероятна история в изложбата е тас за светена вода с изографисани дракони, както и тухла със старобългарски надпис. Намерени са в разрушен параклис във велинградския квартал "Каменица". През 1925 г. баба Янка Пантева сънувала как свети Георги й посочил мястото, където да бъде построен. При изкопите попаднали на основите на средновековен манастир и на свещенически гроб. В него открили чаша-тас за светена вода и тухла с надпис. През 1944 г. велинградски ремсисти тръгнали да разрушават параклиса и дори стреляли по иконите. Две от тях се съхраняват сега в църквата "Св. Троица" във Велинград. "По-късно тези, които са стреляли по иконите умират, тъй като са били пронизани от куршуми на същите места, където са уличили светините", обясни Семерджиев