Част от светите мощи на свети апостол Андрей Първозвани идват в Пловдив. Светинята ще бъде донесена в 18.00 ч. от Негово Високопреосвещенство Теодосий архиепископа на Томи (Констанца)  - от Румънската православна църква - в Катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив, от където ще тръгне литийното шествие, със светите мощи, до Митрополитския храм „Света Марина” в  Пловдив. Тук те ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.

От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен, докато има желаещи да се поклонят на светинята.

На 17 юли 2018 г., когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм, от 9.00 часа ще бъде отслужена празничната архиерейска света литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с гости архиереи.

На всеки богомолец ще се дава за благословение икона, с образа на св. Андрей, и памук, осветени на светите мощи.

Светите мощи ще останат в храма до 16.00 ч.  на същия ден.

Поради тази причина ограничават времнно движението в района на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив. От полунощ на 15 срещу 16 юли до 20.00 часа на 17 юли забранени за преминаване, престой и паркиране на пътни превозни средства ще бъдат ул. „Д-р Вълкович” и ул. „Станислав Доспевски”. От 18.00 до 18.30 часа на 16 юли няма да бъдат допускани автомобили по ул. „Криволак”, от кръстовището с ул. „Железарска”.