Дановият хълм е едно от най-подходящите места за бягство от жегата и градския шум в Пловдив. Тепето е в центъра на града, като само за няколко минути може да се прехвърлите от претъпканата Главна улица под сянката на някое дърво. До тук добре, но това е само на теория. На хартия остава и цялата история, свързана с хълма. На практика тепето в изключително занемарен вид и вместо да бъде магнит за туристи, отблъсква всички, които решат да стигнат до часовниковата кула. Боклуци, изпочупени пейки и издраскани стени с графити – това посреща всички, решили да се насладят на тепето.

Дановият хълм е създаден по инициатива на Христо Г. Данов и граждани на Пловдив. Смята се, че през римско време на върха на хълма се е намирал храм на Венера. А часовникът на хълма е изграден през 16 век.

А към днешна дата всичко това е загрозено от вандали, решили да превърнат тепето в едно изключително неприятно място. Стените периодично се почистват, пейките се сменят, но въпреки това, явно вандалите действат по-бързо от градските власти и с бързи темпове отново връщат тепето към безобразния му вид.

На този етап решението е повече охрана,  проектът за поставянето на камери за видеонаблюдение на емблематичното за града ни място, обаче си остава проект. А ако скоро това стане факт, поне малко ще се повиши безопасността на жителите и гостите на града, и поне малко ще бъдат защитени сградите от "майсторските" изяви на вандалите и графитаджиите.