Данъчните в Пловдив се срещнаха с представители на питейни заведения и ресторанти в Пловдив. Ръководството на териториалната дирекция на НАП Пловдив е инициирало срещата, провела се миналата седмица. Поводът е бил предотвратяване на нарушения относно отчитането и регистрирането на продажбите чрез касови апарати в проверяваните обекти.

Били са разяснени и основните аспекти в прилагането на предварителното изпълнение на Принудителна административна мярка „запечатване на обект“. Най-честата причина за прилагането на мярката е неиздаването на фискален бон или липса на необходимите реквизити в него, също така липса на фискално устройство /ФУ/ в обекта или наличие на ФУ, но липса на изградена дистанционна връзка с НАП, несъответствие между касовата наличност и отчетения оборот на касовия апарат и други.

На срещата се е обсъдила и порочната практика „смяна на фирмата, стопанисваща обекта“, чрез която се цели да се избегне фактическото прилагане на мярката „запечатване на обект“ или спестяване на задължителна регистрация по закона за ДДС, когато се достигне на минималния облагаем доход. При подобно действие, новорегистрираната фирма ще попадне в режим на постоянно наблюдение от страна на контролните органи на НАП, с последващи действия предвидени в нормите на закона.

От началото на тази година до 31 юли, на територията на Териториалната дирекция на НАП Пловдив са извършени оперативни проверки в 5 043 обекта, констатираните нарушения са 517, за които са издадени 287 заповеди за запечатване на обект.

Венелин Найденов, директор на ТД на НАП Пловдив, е апелирал присъстващите да се възползват от предоставените възможности за консултации от Агенцията, за да се избегнат случаи на погрешно разчитане и прилагане на данъчните закони. „Контролните действия на НАП няма да имат само кампаниен характер, а ще се извършва пълен контрол на дейността на фирмите при 24 часов режим на работа, седем дни в седмицата. При констатиране на данъчно-осигурителни нарушения от контролните органи на НАП, закона ще се прилага в цялата му строгост“, коментира още Найденов.