Започна изграждането на първата компостираща инсталация за биоотпадъци в област Пловдив. Днес бе направена и символичната първа копка на обекта от директорът на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев и кметът на Пловдив Иван Тотев .

Градоначалникът акцентира върху обществената значимост на проекта. Той отбеляза, че освен екологичните ползи, осъществяването му ще спести милиони левове на пловдивчани в бъдеще чрез намаляване разходите за отчисления, които общината прави за всеки тон отпадък. Изграждането на компостиращата инсталация ще доведе до намаляване на количеството депонирани зелени и биоразградими битови отпадъци, както и ефективното им използване като ресурс.

Инсталацията ще компостира биоотпадъците от поддържането на обществени площи, паркове и градини, зелените площи към търговските обекти, производствените, стопански и административни сгради. Ще се приемат и разделно събраните отпадъци от пловдивските квартали Коматево и Прослав, от които ще се сепарират биоразградимите отпадъци. Една част от произведения висококачествен компост ще отива за нуждите на общинското предприятие „Градини и паркове“, а останалата ще се продава.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Общата му стойност е 9 023 913,84 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 6 070 538,46 лв. (средства от Европейския фонд за регионално развитие – 5 159 957,69 лв. и средства от държавния бюджет - 910 580,77 лв.), а съфинансирането от общината е 2 953 375.38 лева. Крайният срок за изпълнението на проекта е юни 2020 година.