Пловдив вече се готви за първия снеговалеж, като специална комисия започна проверка на снегопочистващата техника в града. От днес екипи на пътна полиция, община Пловдив и ОП „Чистота” ще проверяват техническата изправност на техниката на фирмата КМД.

На базата им са разположени 55 снегорина, 26 разпръсквачи и 7 челни товарачи, които ще дежурят по време на зимния сезон. В запас на ОП „Чистота” има 4100 тона сол, с която ще се обработват пътните артерии, както и 2000 тона пясък за зелените площи и парковите пространства. 80 тона пък е химическата смес за обработка на тротоари против заледяване.

Тази година зимните дежурствата ще започнат от 21 ноември, като на всеки снегорин ще се заплаща по 3 лева и 60 стотинки на час. В новия договор е предвидено дежурството да бъде прекратено от Община Пловдив според анализ на метеорологичната обстановка.

Шефът на „Чистота” Иван Стоянов заяви, че от предприятието работят преди всичко с краткосрочно прогнози за времето и не би се наел да коментира кога се очаква първия снеговалеж. По всички личи, че най-рано той може да се очаква през декември.