Прокуратурата обжалва на апелативна инстанция оправдателната присъда на пловдивския окръжен съд по делото за разрушения тютюнев склад на улица „Одрин” 8 в Пловдив.

Припомняме, че през октомври 2018 година двамата собственици на тютюневия склад на „Одрин 8” Георги Бранеков и Александър Николич бяха обявени за невинни от Окръжен съд Пловдив.

Какъв е статутът на "Одрин" 8? Всичко започва отначало с нова тройна експертизаАпелативният съд и защитата на бизнесмените Николич и Бранеков подложиха на кръстосан разпит шефката на НИНКН

Георги Бранеков и Александър Николич бяха обвинени затова, че са извършили документално престъпление, представяйки преправен официален документ. Обвинение за престъпление по служба имаше и бившият Главен архитект Румен Русев, но той издъхна няколко месеца след като бе привлечен като обвиняем.

Въпросното удостоверение е издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство, като там е записано,  че  сградата на ул. „Одрин“№8, квартал 165, планоснимачен №610 в Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“.

До тук обаче статута на сградата продължава да е неясен и няма категорични данни, че тя попада в зоната на културния паметник. Според прокурора, самите подсъдими са били наясно, че документът е фалшив.