Днес е световният ден без асансьори! По този повод в Пловдив се организира инициатива, с която да се покаже колко е важно движението. Пловдивчани ще се раздвижат на стълбите на Водната каскада на Главната улица. Събитието ще започне от 17.30 часа и всеки може да се включи.

България продължава да е сред страните, чиито граждани не спортуват активно, макар че според последните данни на Евробарометър физическата активност на българите расте.

По този повод в сряда доброволци на сдружение „BG Бъди активен“ ще раздвижат пловдивчани. Събитието ще включва лека открита тренировка, състезателни игри и flashmob, като ще промотира използването на стълби в ежедневието и ползите от тях.   

Движението по стълби предоставя на всеки шанс да започне деня си енергично и да върши своите рутинни задачи с усмивка, за да завърши деня си с доза здравословно усилие. За ползите от изкачването на стълби специалистите обобщават, че то води до раздвижване на кръвта, човек се зарежда с енергия, намалява се риска от редица заболявания и не на последно място – помага в борбата със стреса. С изкачването на стълби се горят до 3 пъти повече калории, отколкото с обикновеното ходене пеша, поддържат се здрави костите, мускулите и ставите, намалява се риска от сърдечно-съдови заболявания.