Започна подробното обсъждане на новия Общ устройствен план /ОУП/ на Пловдив. Архитекти от градската администрация, районният кмет на "Централен" Георги Стаменов и представители на фирмата изпълнител на ОУП се събраха, за да коментират промените, които трябва да бъдат внесени в градоустройствените планове на територията на централните части на града.

В район "Централен" попадат всички тепета и някои от по-големите паркови зони в Пловдив, които станаха и акцент на дебатите. Стаменов пожела разширяване на зелените площи, като това изисква въвеждане на съответните регулации и статути на терените по хълмовете и градините. В някои от зелените площи има реституирани парцели, за които обаче категорично не трябва да бъде давано правото на строеж, за да бъде опазено озеленяването на зоните, стана ясно от думите на районния кмет. Другата обсъждана тема бе развитието на инфраструктурата в района и търсене на решения за подобряване на мобилността основно чрез разширяване на част от артериите. 

Това е първа среща за 2019, посветена на важния документ, като на нея присъстваха зам.-кметът инж. Тошо Пашов, главният архитект на район „Централен“ арх. Петър Петров, директори дирекции, архитекти, инженери от администрацията и над 10 експерти от фирмата изпълнител. 

Обсъжданията все още са на значително ранен етап, въпреки че вече има концептуална рамка, върху която се работи. Припомняме, че обществената поръчка за изработване на Общия устройствен план на Пловдив бе спечелена от софийското дружество „Булплан“ ООД и е на стойност близо 700 000 лева с ДДС.

"Темата е обемна, много сериозна и трябва да бъде разгледана от различни посоки. Предстоят още срещи, преди приемането на плана", посочи Стаменов. 

Сегашният ОУП е приет през 2007 година, но новите реалности и особености в града налагат нова концепция за развитието му. Общият устройствен план, съгласно Закон за устройство на територията не е план за пряко приложение. Неговите предвиждания обаче определят стратегическите насоки за социално-икономическо и пространствено развитие на града в следващите 20 години.

Исканията за контрол на застрояването в центъра на Пловдив обаче са коренно противоположни на общата идея, заложена в документа, а именно урбанизиране на всички земеделски територии, попадащи в землището на града. Така идеята е да се включат нови квартали, регулация на застрояването в отделните зони, обособяване на зелени пространства и паркинги, културна и образователна инфраструктура и други зони за градско развитие в покрайнините на града - "Остромила", "Беломорски", "Терзиите", „Гуджуците”, "Прослав", "Коматево" и т.н. 

Целта е в тези зони да бъде разрешено ниско строителство до 10 метра, задължително с 40 % озеленяване. Така жилищни мастодонти и кооперация няма да могат да изникнат в местностите. Община Пловдив вече започна да променя ПУП-овете, за да може да се пристъпи към прокарването на ток и вода, а след това и на подземна инфраструктура, в районите, където до сега не е имало.