Известна калифорнийска блогърка се разочарова от София и се влюби в Пловдив по време на посещението си в България. Лорелай, наричащата се с прозвището Калифорния Глоубтротър, живее в Германия и пътешества из цяла Европа, като споделя впечатленията на сайта си www.caliglobetrotter.com. Най-напред американката посетила столицата ни, но останала неприятно изненадана от олющените сгради, разбитите тротоари в центъра, грозните графити навсякъде из града. Според нея София не може да се похвали с кой знае каква архитектура и история, а върхът на всичко били локвите, "ухаещи" на урина, на които се натъкнала в църквата Света София.

Блогърката е категорична, че властите не се грижат добре за града, а тя самата никога не се чувствала толкова зле на дадено място. Може би "намразих" не е точната дума, по-скоро трябваше да озаглавя материала си "Защо не харесах София", но определено престоят ми в столицата си беше загуба на време, пише калифорнийката. Тя е учудена също и от липсата на достатъчно места, на които може да се закусва. Нима българите не закусват? Навсякъде ми казваха, че храна се предлага след 12 часа, недоумява Лорелай, според която в София няма истински център или така нареченото сърце на града.

Пловдив трябваше да бъде само една спирка по пътя ми от София към Слънчев бряг, но се влюбих истински, продължава блогърката, чиито впечатления от града са на коренно противоположния полюс. Тя останала впечатлена от историята на Пловдив, римските разкопки, централната част, Капана, Стария град, тепетата, смесицата от различни религии, както и от пеещите фонтани. Лорелай останала удивена от факта, че Пловдив е най-старият жив град в Европа, а вероятно и в целия свят. Тя отделя подобаващо внимание и на Античния театър. Колко очарователно е да знаеш, че под краката ти се намира един напълно различен свят, възхищава се американката.

По думите и главната улица е осеяна с цветни сгради, ресторанти, кафенета и магазини, а точно по средата е друга историческа забележителност - Римския стадион. Лорелай не подминава и паметника на Лудия Мильо и разкрива историята му, както и споровете около построяването на статуята на стълбите на Каменица. Според нея сърцето на Пловдив, което липсва на София е Капана. Блогърката завършва с подробен гайд на Стария град, в който описва и цените за посещение на различните къщи и музеи.

Подобно на много други чужденци американката изобщо не е очарована от българските шофьори. Според нея те са опасно агресивни на пътя, не се съобразяват с ограниченията и шпорят с луксозните си автомобили по магистралата с 200 километра в час. Пропилях цял ден в София, а можех да отделя повече на Пловдив, съжалява блогърката. Дали ще се върна отново под тепетата? Не бих пропуснала за нищо на света, завършва Лорелай.