600 баровски къщи в Белащица, Марково и Брестник не плащат местни налози, тъй като не са си извадили акт 16, установи комисия от община "Родопи". Без документ за въвеждане в експлоатация имотът не може да се декларира в данъчното и за него не се дължат данъци. Според проверяващите по тази причина собственици на палати нарочно се бавят с получаване на акт 16.

"Залепили сме им съобщения, с които ги приканваме доброволно да се явят в администрацията и да представят необходимите книжа за издаване на акт 16. Законът предвижда глоба за ползване на строежи за жилищни нужди, които не са въведени в експлоатация", обясни главният архитект на "Родопи" Атанас Недевски.

Той добави, че кметът на общината има право да издаде заповед за спиране на тока и водата на тарикатите. Към крайната мярка ще се пристъпи, ако притежателите на палатите не ги декларират. Недевски признава, че засега няма голям ефект от поставените съобщения.

Богаташите най-често твърдели, че не обитават имотите си, а само ходели да ги наглеждат. В същото време засипвали общината с жалби, че нямат пътища, улично осветление и казани за смет.

"Не плащат данъци, а имат претенции. Палатите, които са вдигнали, дори не са във вилните зони на Белащица, Марково и Брестник, а са върху ниви с променен статут", възмущава се арх. Недевски, пише 24 часа.

По думите му, тъй като законът дава право за промяна предназначението на земята за жилищни сгради, в последните 7- 8 г. в "Родопи" се наблюдава хаотично урбанизиране. Купували се места в къра за по 30-40 евро кв. м и се вдигали резиденции.

През м.г. са били издадени 801 разрешителни за нови обекти. Повечето са за жилища.

"Строителният бум е голям, а общината не е в състояние да осигури необходимата инфраструктура и сметосъбиране, ако има некоректни данъкоплатци", каза кметът Пламен Спасов.