400 доброволци ще събират разделно пластмасовите  чашки, бутилки за вода  по трасето на Маратон Пловдив. Инициативата е на организаторите на маратона и сдружение „BG Бъди активен“. Те приканват и зрителите на състезанието също да се присъединят към инициативата и да изхвърлят разделно отпадъците си по време на събитието.

В деветте междинни пункта по трасето на маратона ще бъдат поставени инсталирани контейнери за разделно събиране. Чашите и бутилки от вода, които остават след преминаването на състезателите, ще са прибират в контейнерите от доброволците. На стартовия пункт, на стълбите на Каменица и на площад „Джумаята“ ще бъдат отворени и три допълнителни информационни къта на платформата  „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. В тях доброволци ще разясняват на посетителите на Маратон Пловдив как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци.

След края на състезанието събраните пластмасови опаковки ще бъдат извозени за оползотворяване. Събраното количество опаковки ще бъде добавено към общата цел 2019 кг събрани през годината, а събраното общо количество пластмаса ще се върне в града под формата на алтернативни зелени места за общуване и сядане.

Участие в Маратон Пловдив ще вземат участие повече от 1000 участника от 22 държави, което представлява увеличение с близо 30% от предходното издание през 2018 година.