100 акта са издадени на родители от Пловдив, защото децата им не посещават задължителните предучилищни групи. 13 от тях вече са с наложени глоби между 50 и 250 лева.

Специален софтуер на Министерството на образованието обхваща всички деца между 5 и 16 години, които подлежат на задължително предучилищно и училищно образование.

"До миналата година работата беше, без да се използва такъв специализиран софтуер, много по-трудно е на хартия, с много документи, с обхождания в детски градини и в училищата", коментира пред БНТ кметът на район "Източен" Николай Чунчуков.

Заради големия брой отпадащи деца в Пловдивския район, където е концентрирана най-голямата ромска група у нас, и детските градини ще имат свои профили в системата. Една от осемте градини, която вече разполага със специален профил в системата за мониторинг на отпадащите от предучилищните групи деца, е ДГ "Чайка".

За да се гарантира сигурността на личните данни на малчуганите и техните родители, за обработването на данните ще се грижи специално назначен служител. 
"Този човек подписва специална декларация, тъй като обработва чувствителни лични данни и компютърът е изцяло на негово разположение, този компютър не се ползва за нищо друго", обясни директорката на градината Мария Петрова.

От септември на задължително предучилищно обучение подлежат 803 деца от района, които до момента не са посещавали детска градина. Още от сега екипите започват да правят обходи по адресите на семействата.