Министърът на културата Боил Банов да упражни правомощията си и да спре поругаването на знаковата къща-музей "Иван Вазов" в столицата като затвори кръчмата към нея. За това призовават от  сдружение „Словеса", което още през април започна кампания да се премахне заведението „Чекпойнт Чарли”, ползващо  пристройката и градината към сградата на ъгъла на улиците "Г. С. Раковски" и "Иван Вазов"№ 10, където е живял народният поет.

Къщата е паметник на културата и като част от Националния литературен музей е под шапката на културното министерство. Тя е построена през 1895 г. и в нея авторът на „Под игото” и „Епопея на забравените” живее и работи най-дълго.

 „Вместо да хвърлят усилия в подготовката на достойното отбелязване на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, която ще честваме през 2020 г., чиновниците в Министерство на културата се ориентираха към печелившия ресторантьорски бизнес. Министър Банов трябва незабавно да прекрати натрапеното и недопустимо срамно „съжителство" на музея с гостилницата”, настояват от „Словеса”.

 От сдруженията твърдят, че миризмите и изпаренията от кухнята заведението увреждат безценните експонати в музея на великия ни класик, сред които са десетки картини на именити български майстори, подарени на Вазов за двата му юбилея през 1895 и 1920 година. Сред тях са и две платна на Мърквичка - картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", както и портретът "Старец", личен дар от художника.

Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през 1895 г., тук се пазят и уникални подаръци и награди, получени от народния поет, както и поздравителните адреси до писателя - истински шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков, напомнят от „Словеса".

От гражданското сдружение подчертават, че каквито и да е кръчми или питейни заведения занапред нямат място на територията на къщата музей на ул. "Ив. Вазов" № 10, а най-разумното е уютната градина и пристройката към музея на българския класик да се превърнат в ново арт пространство, в което да се случват интересни културни изяви, да бъдат представяни камерни изложби, да се провеждат литературни четения и поетични премиери.

Уникалната сграда отваря врати като първия български литературен музей на  на 28 ноември 1926 година, пет години след смъртта на Вазов, а първият му уредник е Елин Пелин.

"Чекпойнт Чарли" се смята за едно от елитните заведения в центъра на столицата и съществува вече десет години. Всеки петък там има джаз на живо, а по стените му са оставили свои мисли видни посетители. Смята се за любимо място на всички американски посланици у нас. 

Според съдържателите му твърденията на "Словеса", че "изпаренията на кръчмата увреждат картините в музея" са напълно неоснователни.