Зоополиция ще следи за насилието над животни. Звеното във вътрешното министерство ще бъде създадено с промяна в Закона за МВР през пролетта, съобщава „Стандарт“. Идеята е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Тя е била обсъдена с вътрешния министър Веселин Вучков и заместника му Красимир Ципов.„Оказа се, че в 90% от държавите в Европа има такава полицейска структура и с екипа ми разгледахме голяма част от законодателството“, обясни Радев.

Евродепутатът и неговият екип са се спрели на холандския опит. Голяма част от наказанията са административни, но има и дори затвор за насилие над животни. Първоначално у нас във всеки областен град ще има малка структура от един-двама зоополицаи. В Холандия в полицейската академия има специални курсове за униформени, които след това ще се занимават с животни. Освен да налагат глоби и веднага да ги извеждат от мястото на насилието, зоополицаите ще могат да следят и за разходването на средства - държавни или общински, свързани с превенцията и опазването на животните. 

Евродепутатът Радев беше човекът, който помогна на кон в село Аврен преди две седмици. Неговият собственик го тормозел, а никоя институция в България нямала правомощия да отреагира. Радев разказа, че за случката е бил сезиран от английско семейство, живеещо у нас. Така той решил да провери опита в Европа. Според статистиката насилниците над животни често след това посягат и на хора, сочат данните на експертите.

TrafficNews.bg