През последните дни пловдивчани активно публикуват снимки със змии край жилища и в градинки.  Влечугите най-често са били забелязани в сутрешните часове около река Марица. Не липсва близка среща между човек и змия и във вътрешните квартали на Пловдив.

Една от последните публикации на студенокръвните е от четвъртък в квартал Коматево. Пловдивчанин е уловил с телефона си два смока, с внушителни размери. Те са забелязани до оградата на детската градина, около която е обрасла висока растителност.

От кадрите дори се вижда любовната игра между влечугите.

Въпреки, че социалните мрежи са залети със снимки на студенокръвните животни, то в пловдивската пожарна са нямали нито един сигнал през последните три седмици.

„През изминалите седмици не е постъпвал сигнал в пловдивската служба за подобни случаи. Последният такъв бе преди месец”, заяви говорителят на Пожарната под тепетата  Цвятко Дешев.

Оказва се, че в края на пролетта и началото на лятото е нормално да срещнем змии както в града, така и в периферията. Сега те са по - активни и хората ги виждат по - често, каза Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив.

 Той добави, че змиите са студенокръвни животни. Те не могат да бъдат видени да се препичат в най - големите горещини и затова в началото на лятото са най-активни. Тодоров увери, че в града под тепетата няма отровни видове.

„Тъй като през Пловдив минава река Марица, най - често в града се срещат водни змия. Не са опасни видове. Дори не правят опит да хапят. Защитната им реакция е да изпускат секрет, който мирише неприятно”, сподели пред наш репортер Огнян Тодоров. 

Друг вид често срещана змия е смокът - голям стрелец. Не е отровен, но хапе, ако бъде заплашен.  

„Хората често се опитват да убият змията. Ето защо тя се чувства заплашена и логично се защитава. Смокът може да мине през краката ви, да се препича близо до вас, но ако не бъде провокиран няма да ви закачи. Ако се сблъскате със змия, не правете резки движения, а се обърнете и си продължете по пътя”, съветва експертът.

В България се наблюдават два вида отровни змии - усойницата и пепелянката. Първата обитава по - високите планински райони – над 800 метра надморска височина. Пепелянката път може да се забележи в по-ниските части на планината – до 700 метра надморска височина.