Златното съкровище пристигна благополучно в Панагюрище. Пътуването му от Националния исторически музей в София до средногорския град бе под засилена охрана, а точният час бе пазен в строга тайна заради мерките за сигурност. 

 Оригиналът на съкровището от 22-каратово злато ще грее до 16 декември в специалната зала трезор, изградена с дарение от „Асарел-Медет“ и лично от проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Заедно с трезора през  2012 година бяха направени и две златни копия – по едно за Националния и за Панагюрския исторически музей. Според подписаното дарителско споразумение съкровището се завръща ежегодно в Панагюрище, като така се подпомага развитието на културно-историческия туризъм в региона.

 Осемте златни ритона и фиалата бяха поставени в бронираните цилиндрични витрини от реставраторите и музейните специалисти, като работата им продължи над час и половина.

Деветте златни съда са от края на IV и началото на III век преди Христа и будят възхищение с изключително изящната си изработка.  Уникалното на панагюрската експозиция е, че единствено тук всеки от съдовете  е изложен в самостоятелна витрина, така че да могат да се разгледат дори най-малките детайли на изобразените древни митологични сцени.

 Съкровището е открито в местността Мерул от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови на 8 декември преди 70 години. Сега  музейните специалисти подготвят отбелязването на юбилея. Очаква се гостуването на тракийския шедьовър ще бъде съпроводено от силен медиен и туристически интерес към Панагюрище, а експозицията да бъде посетена от стотици български и чуждестранни туристи, каза директорът на панагюрския музей доц. Атанас Шопов.