Жителите на Асеновград излизат на протест пред сградата на общината в града. Причината за недоволството е новата пречиствателна станция, която се оказа,  че не работи. Модерното съоръжение,  което беше изградено с пари от държавата и струва около 30 милиона лева, беше открито предизборно в края на октомври. Оказва се, че то действа само на хартия.

Около 50 души са се събрали пред общината, те носят и плакати. Ябълката на раздора се оказа пречиствателната станция, изградена с пари от Европа. Тя струва 32 млн.лева, но се оказва, че не работи, пише NOVA.

„Тя трябваше да заработи през август. Имаше официално откриване. Правят се някакви опити за работа. Има назначени работници, на които се плаща от общината. Защо има работници, а пречиствателната станция не работи. Тези задължения, предполагам, ще ги връща общината, ние данъкоплатците”, разказва протестиращ.

Проблем има и с металосъбирането в града. Протестиращите питат „къде спи общината”. Те настояват да се обясни, защо 32 милиона ги няма. Няма и машини.

„Това ни е сериозен проблем. Това съоръжение е прието предизборно, преди местните избори и не работи. Подписано е с акт 15. Когато стъпих в длъжност изпратих комисия от специалисти, които излязоха с протокол, че наистина съоръжението не работи. Веднага известих МОСВ, защото това са пари по оперативна програма по околна среда”, обясни кметът на Асеновград Христо Грудев.

„Имаше реална опасност да загубим парите. Ние сме подписали, че съоръжението работи, а то не работи. Подписите са на кмет, заместник-кмет, изпълнители, проектанти – 40 човека. Ще се търси отговорност от тях. Нашата бърза реакция беше да направим така, че да отстраним тези 120 пропуска, за да може съоръжението да работи”, каза още той.

Кметът на града Христо Грудев заяви, че министър-председателят Бойко Борисов му е съдействал по случая. Той е обнадежден, че съоръжението ще заработи скоро.