Десетки жители на столичния ж.к. "Дружба" се събраха на протест и се обявиха против застрояването на зелена площ, намираща се в непосредствена близост до кварталния парк.



Става въпрос за терен от 2.97 дка, който в момента е заграден с ограда, докато през него минава пътеката, по която част от гражданите в квартала стигат до самия парк.



Теренът е частна собственост, но се оказва, че около 1/3 от него е предвиден за озеленяване. Общинският съветник от БСП-София Борис Цветков, който също присъстваше на протестните действия, попита защо Общината години наред не е направила нищо по този въпрос.

"Преди 2 години го спряхме. Тук обаче вчера го заградиха отново и срязаха 4 клона на дърво, които им пречат. Затова им е съставен акт. Искаме незабавно да се отчужди площта за озеленяване. Другата част е предвидена за застрояване. Там трябва да постигнем успех с преговори със собственика. От тук минава голяма част от "Дружба". Ако му се разреши строителство, отдолу има още такива собственици и ще искат да строят и те", обясни Цветков.

"Кметът ни въвежда в заблуждение 10 години, че е частен, но този терен се косеше от Общината - с нашите пари. Аз искам да се търси отговорност. Това е зона, отредена за паркове и озеленяване", заяви една от протестиращите.

"Българският народ трябва да подкрепя своите площи. Нека да бъдем заедно и единни", заяви друг протестиращ.

Трети обясни, че от дете е тук. "Как им се разрешава? Как стават тези неща? Искаме яснота дали може да се направи заменка? И да се премахне тази ограда. Тук сме израснали, тук се разхождаме, тук отдъхваме. Тук е много оживено и най-приятното нещо е зеленината, а по този начин тя се разрушава".

В подкрепа на протестиращите граждани дойде и омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че твърдо застава зад исканията на жителите на ж.к. "Дружба". "Моят ангажимент като омбудсман е да ви подкрепям, аз съм с вас", заяви Манолова.



И както всеки протест и този имаше антипротестъри, но само един. Разгневен дядо заяви, че протестът е "антибългарски". "Не можем да се развиваме заради такива като вас", обърна се той към протестиращите. "Вие сте едни платени протестъри. Вие българи ли сте?", попита той.

Малко по-късно към протестиращите се присъедини и улично куче, което се настани насред тълпата без никакви притеснения.

Протестиращите обявиха, че следващия вторник ще протестират пак. "Ако не се случи нищо, цялата тази организация да отидем при кмета да му търсим сметка. Искаме да даде отговори. Не може повече да се чака с тези безобразия", заяви един от протестиращите.