Жители на пет общини правят сдружение срещу добива на злато в Средногорието. „Национална Гражданска Инициатива България за Сърнена Средна гора” (Да спрем Дънди Прешъс) ще бъде учредена днес в Стара Загора, а в нея ще влязат хора от Брезово, Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. Ще бъде избран Инициативен комитет и ще бъдат излъчени искания към национални институции за отмяна на Разрешение 524 на Министерство на Енергетиката от 13.12.2019, Мораториум върху злактодобива в Сърнена Средна гора и задължително въвеждане на обществено обсъждане преди издаване на разрешения за търсене и проучване за подземни богатства в Закона за подземните богатства.

Както TrafficNews съобщи, напрежението сред живеещите в региона се породи заради намерение на "Дънди Прешъс Металс" да започне проучвания за добив на злато и ценни метали в местността "Свети Никола" в Средна гора. Теренът с площ от 156 кв. км бе предоставен от Министерство на енергетиката на канадската компания, която в момента експлоатира златните мини в Челопеч и Крумовград. Заради категоричният отказ на кметове, областни управители, както и на хората от засегнатите общини, да се допусне разкопаване на Средногорието, миналата седмица "Дънди Прешъс Металс" се отказа от проучването.

Въпреки това обаче, гражданското сдружение ще бъде учредено. Притесненията на хората са, че след изборите канадците отново може да проявят интерес към терена. „Все пак не сме свършили. Имаме още работа за постигане на окончателната ни цел – Мораториум върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неполезни полезни изкопаеми по смисъла на чл. 2, ал.1, т. 1 и т.2 от Закона за подземните богатства в Сърнена Средна гора”, категоричен е кметът на Брезово Христо Енков.

От сдружението са подготвили и манифест. Публикуваме пълния му текст:

ПРОЕКТ
До

Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов
Президента на Република България г-н Румен Радев
Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева
Заместник министър-председателя г-н Томислав Дончев
Министъра на околната среда и водите г-н Емил Димитров
Министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова
Министъра на икономиката г-н Емил Караниколов
Министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева
Областен управител на Област Стара Загора г-жа Гергана Микова
Областен управител на Област Пловдив г-жа Дани Каназирева
Омбудсман на Република България г-жа Диана Ковачева

МАНИФЕСТ
На Национална гражданска инициатива
„България за Сърнена Средна гора“

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
С решение № 524/13.12.2019 г. Министерството на енергетиката е разрешило на „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ ЕАД /ДПМ/ да извърши търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – полезни богатства в площ от 155,75 кв. км, наречена „Свети Никола“ и разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови в Област Стара Загора и Община Брезово – Област Пловдив. Зоната обхваща огромна част от Сърнена Средна гора.

Съвременните методи за търсене, проучване и промишлен добив на метални полезни изкопаеми /злато и др./ са свързани с използването на унищожителни за околната среда технологии /цианидно и флотационно извличане/, които имат изключително негативни последици за чистотата на почвите, състава на водите и живота, и здравето на хората. Изключително тревожен факт е, че в засегнатата зона има наличие на уран, което е доказано от геоложки проучвания в недалечното минало. Експертите доказват, че дори само дейности по търсене и проучване са достатъчни да се подложат на висок риск от радиационно замърсяване въздухът и водите на огромни разстояния не само в Сърнена Средна гора. Към момента и в продължение на вече две години с. Казанка се водоснабдява с водоноски поради наличие на радиационно замърсяване с уран на водоизточника на селото. Рискът от подобно замърсяване е реален и висок не само за площта на „Свети Никола“, но и на територии далеч извън пределите на България.

Цитираното решение на Министерството на енергетиката, взето без обществено обсъждане и консултации, в навечерието на Коледно-новогодишните празници на 2019 г., излага на риск здравето и поминъка на стотици хиляди граждани, както и инвестиции за стотици милиони левове, направени в туризъм, земеделие, образование, културно-историческо наследство и др. Ще бъде унищожен най-разпознаваемият символ на България по света - българската роза, с чието отглеждане се занимават хиляди земеделски стопани в района и което досега е подпомагано от националния бюджет и от структурните фондове на ЕС.
Огромно безпокойство у нас буди решението на Правителството да разреши търсене, проучване и потенциален промишлен добив на злато и други полезни изкопаеми в сърцето на Розовата долина, в съседство с дворовете на къщите в балнеокурорта Павел Баня, по водосбора на най-големия язовир в страната - Копринка, в зоната на минералните източници на гр. Павел Баня, Старозагорски минерални бани, Овощник, Ягода, Хисаря и с. Баня - Карловско. Реализацията на такъв проект е в рязко противоречие със стратегиите за развитие на засегнатите общини и предизборните програми на партиите, получили доверието на гражданите.

Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора “ събира българи от различни населени места, с различни занятия, интереси и политически възгледи. Обединени сме от обща кауза, която днес е от значение за нас и децата ни, утре ще бъде от значение за внуците ни, а след 100 години ще бъде от значение за историята ни.

Ние отказваме да стоим мълчаливи и да бездействаме, докато се потъпква правото ни на достоен живот в родните ни места. Решени сме безкомпромисно да отстояваме правата си с всички законови средства до пълно постигане на целите ни, а именно:

1. Отмяна на Разрешение № 524/13.12.2019 на Министъра на енергетиката, с което се разрешават търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – полезни богатства в площ от 155,75 кв. км, наречена „Свети Никола“ и разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови - Област Стара Загора и Община Брезово – Област Пловдив.

2. Мораториум върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неполезни полезни изкопаеми по смисъла на чл. 2, ал.1, т. 1 и т.2 от Закона за подземните богатства в Сърнена Средна гора.