За осем области днес има огромен риск високите температури да доведат до пожари, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за Плевен, Русе, Велико Търново, Ловеч, Бургас, Благоевград, Кюстендил и Перник. Това означава, че в изброените области са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Днес жегата ще продължи, като очакваните най-високи температурати са от 33 до 38 градуса. 

Оранжев код за високи температури пък е в сила за Благоевград, жълт ще е кодът за 18 области на страната.  Оранжевият код означава, че времето е опасно. В Благоевградска област се очаква в по-голямата част температурите да са около 37 – 38 градуса. При оранжев код синоптиците предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Жълтият код за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София град и област, Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали и Хасково. В тези области се очакват се много високи температури.

От утре се очаква захлаждане, което ще бъде съпроводено с бури, дъжд и гръмотевици. Градусите ще паднат с 8-10 надолу.