Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано в Крупнишкия разлом в 9.53 часа, съобщи дежурният сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев пред "Фокус".

Той уточни, че земетресението не е усетено в село Крупник или в град Симитли. "Обикновено се усещат земетресения с магнитуд по-голямо от 3.00, вече с над 3.5 по Рихтер. Дълбочината е под 10 км.", обясни още проф. Ботев.

Той допълни, че епицентърът е до разлом, разположен напречно на река Струма в зона Крупник. "Този разлом е известен с едно от най-силните земетресения в историята на Европа. През 1904 г. е реализирал земетресение с магнитуд 7, 8 по Рихтер. Малко по-силно земетресение с магнитуд около 3.0 по Рихтер, което можеше да бъде усетено, се случи на 15 май", обясни още проф. Ботев.

Той уточни, че последните 4-5 дни във Витоша има серия от земетресения. "Има повече от 20-ина микроземетресения, които са с магнитуд по-малък от 1.00 по Рихтер", посочи проф. Ботев.

По думите му те се регистрират само на сеизмична станция "Витоша" и няма шанс да бъдат усетени. Проф. Ботев коментира, че последното усетено земетресения на територията на страната е от 30 април 2019 г. и то е в Североизточна България до Провадия. "То е с магнитуд 3, 7 по Рихтер", допълни още Ботев.